Biologische oesters

Sinds 1870 wordt het oesterambacht van generatie op generatie voortgezet. Met onze 110 hectare kweekpercelen in het Grevelingenmeer en op de Oosterschelde, houden wij ons bezig met het produceren van biologische oesters.

De voortplanting

De oester is hermafrodiet. Dit wil zeggen dat er tijdens het voortplantingsseizoen afwisselend een mannelijk en vrouwelijk stadium is.

Als het zeewater een temperatuur van 15 graden heeft bereikt, begint bij de oester zich voort te planten. De zaadcellen komen rechtstreeks in het zeewater terecht en worden meegevoerd naar de oesters met eicellen. Na bevruchting blijven ze circa 2 weken in de mantelholte van de moederschelp beschermd liggen. Ze vormen een romige massa die we oestermelk noemen.

Als het larvenstadium bereikt is, worden ze uitgestoten compleet met een schelpje en een velum (een zeiltje met trilharen) dat gebruikt wordt om te zwemmen en het allerkleinste plankton te verzamelen. De larf is 0.25 mm groot en zweeft ongeveer anderhalve week door het water.

Vervolgens vindt de broedval plaats. Het larfje zakt door toegenomen gewicht naar beneden en zoekt een geschikte plaats om zich vast te zetten. Omdat er bij ons bedrijf sprake is van oestercultuur helpen we op dit gebied de natuur een handje. Wij zaaien collecteurs zoals mosselschelpen op onze percelen. Deze collecteurs zijn voor de larven zeer geschikte plaatsen waar ze graag zich aan hechten.

Een volwassen oester produceert per keer ruim honderdduizend eicellen en ontelbare spermazoïden. Het gaat dan ook om miljoenen oesterbroedjes. Slechts een klein deel van de larven weet het zwevend stadium te overleven en zich te hechten. Na ongeveer jaar op het perceel te hebben doorgebracht vissen we oestertjes op, die dan enkele centimeters groot zijn. We sorteren en reinigen we de oestertjes en zetten/zaaien ze opnieuw uit op het meest geschikte perceel voor verder op te groeien.

Consumptie rijp

Na 3 a 4 jaar zijn de oesters geschikt voor consumptie en worden ze overgebracht naar de oesterputten. Dit zijn unieke putten die direct in verbinding staan met de Oosterschelde. Het water in de oesterputten wordt geregeld door middel van een sluizensysteem. Deze putten kunnen naar wens drooggezet worden en vollopen met Oosterscheldewater naar behoefte.

De functie van deze putten is de oester vrij van zand maken en een extra bacteriologische controles uit te voeren om de kwaliteit te garanderen. In deze natte pakhuizen die door het wisselen van getij steeds van vers zeewater worden voorzien, brengen de oesters hun laatste dagen tot weken door, voordat ze hun weg vinden naar de liefhebber.

Oesters worden naar grootte ingedeeld. De platte oester is ingedeeld in nummers gevolgd door nullen: 1,2,3,4,5 en 6 nullen. De allergrootste gaan als 6/0 super of imperiaal naar de liefhebbers. Deze eten ze bij voorkeur rauw met wat verse peper en een paar druppels citroensap.

De Creuses is ook naar grootte ingedeeld. Anders dan de platte oesters is deze ingedeeld in nummer 1, 2, 3. Hierbij geldt dat nummer 1 de grootste is en nummer 3 de kleinste creuses zijn.

Omdat wij uitsluitend 100% biologische natuurlijke oesters kweken (de zomeroester is niet biologisch maar vervaardigd in een laboratorium), heeft u gedurende de voortplantingstijd van mei tot en met augustus kans op een oester omgeven door oestermelk. Hierdoor ziet de oester er minder aantrekkelijk uit om rauw te consumeren. Wij zijn volledig afhankelijk van de natuur en wat de natuur ons biedt. Hierdoor zijn al onze oesters uniek.

Smakelijke kwaliteit

Onze oesters worden volledig biologisch en zonder toevoeging van algen of andere kunstmatige handelingen geteeld. Dit in tegenstelling tot onder andere de Franse oesters, die kunstmatig en door genetische wijzigingen in een laboratorium geweekt worden.

Door onze verantwoordelijke kweek hebben onze oesters sinds 2015 het biologische keurmerk via Skal gekregen. Wij zien deze certificering als een kroon op ons werk en zijn dan ook erg trots dat wij als eerste bedrijf oesterkweek en handelsbedrijf zijn die het biologische keurmerk mogen voeren.

Wij garanderen dat onze oesters 100% biologisch zijn gekweekt in onze eigen Zeeuwse kweekvelden in de Oosterschelde en op het Grevelingenmeer. Hierdoor is ons product van kweek tot consument biologisch gewaarborgd.

Erkend biologisch product

– Certificaatnummer: 821850;
– Skalnummer: 103549;
Download hier het certificaat.

Copyright © 2024 | Signify Dark by WEN Themes