Zeker Zeeuws

Over Pols-Bom

Geschiedenis Oestercultuur Pols-Bom

Napoleon kreeg een rapport aangeboden in 1868 van Embryoloog professor Coste, en als navolg daarvan kwam de oestercultuur in Zeeland aan het eind van de 19e eeuw tot bloei. In 1870 werd de Yersekebank (gebied in Oosterschelde) van rijkswege uitsluitend voor oestercultuur bestemd. De kavels werden publiekelijk en per opbod verpacht. Oestercultuur Pols-Bom was één van de eerste bedrijven die deze percelen pachtte en is opgericht in 1870. Vanaf het begin specialiseerde Pols-Bom zich in de oestercultuur.

De Zeeuwse platte oester (ostrea édulis) kwam onder natuurlijke omstandigheden al voor in de Zeeuwse wateren. De oestercultuur is een kweekproces waarbij kennis en ervaring een grote rol spelen. Door het oesterbroed op te vangen en door jonge oesters op geschikte plaatsen te deponeren is het mogelijk de groei en kwaliteit van het eindproduct te bevorderen.

In 1962/63 stierf ongeveer 90% van de oesterpopulatie in de Oosterschelde, waardoor vrijwel de gehele oestercultuur verloren ging. De meeste bedrijven besloten te stoppen. Een tiental kwekers, waaronder oestercultuur Pols-Bom, besloten toch door te gaan met kweken. Door import van oesters bleek de Japanse oester (gras ostrea gigas) goed te gedijen in de Oosterschelde. Deze werd als vervanging van de tekorten aan platte oester verder gekweekt. In 1971 bleek de kleine platte oesterpopulatie in het Zeeuwse Grevelingenmeer goed te gedijen. Hierdoor was het uiteindelijk mogelijk de winterharde Zeeuwse oester weer in de Zeeuwse wateren te kweken. Oestercultuur Pols-Bom heeft zowel oesterpercelen (grondkavels op het water) op de Oosterschelde als op het Grevelingenmeer. De echte Zeeuwse platte oesters voor consumptie komen voornamelijk uit het Grevenlingenmeer. Met 2 speciaal ingerichte schepen en speciale verwaterbassins, voeren we steeds verbeteringen in de kweekmethoden door om de kwaliteit van ons eindproduct te bevorderen.

Met veel passie en gebruikmakend van de ervaringen die generatie op generatie worden doorgegeven, kweekt inmiddels de 5e generatie van ons familiebedrijf Pols-Bom (Jacques Pols) de platte Zeeuwse oester en de Zeeuwse creuses.

Onze oesters worden volledig biologisch en zonder toevoeging van algen of kunstmatige handelingen geteeld om een verantwoorde wijze. Dit in tegenstelling tot onder andere de Franse oester die kunstmatig en door genetische wijzigen in een laboratorium gekweekt worden. Sinds dit jaar zijn onze oesters met het biologisch keurmerk via Skal gecertificeerd. Wij zien deze certificering als een kroon op ons werk en zijn dan ook erg trots dat wij als eerste bedrijf Skal gecertificeerd zijn voor het kweken en verhandelen van Zeeuwse oesters en het Europees biologisch keurmerk mogen voeren.

Wij garanderen dat onze oesters 100% biologisch zijn gekweekt zijn in de eigen Zeeuwse kweekvelden in de Oosterschelde en op het Grevelingenmeer. Hierdoor is ons product dat van kweek tot consument biologisch gewaarborgd.

Contact

Pols-Bom Oestercultuur B.V.
Havendijk 37
4401 NS Yerseke

Tel+31 (0)113-57 17 59
Mob+31 (0)6-13 27 11 01
Fax+31 (0)113-57 36 56
E-mailinfo@pols-bomoestercultuur.nl

100% SKAL biologisch gecertificeerd. NL-BIO-01 – van eigen kweekvelden in de Oosterschelde en Grevelingenmeer